Pečený čaj je nápoj vyrobený z pečeného ovoce, který můžeme připravit zalitím horké či jen studené vody. Vyrábí se z čerstvého nebo zmrazeného ovoce, peče se v troubě a plní se do malých, víčkem uzavíratelných sklenic. Má lahodnou chuť a je zcela jiný než čaj ze sáčku.
Co je potřeba na výrobu pečeného čaje?
Připravte si:
· 2 kilogramy ovoce podle vaší chuti, které máte rádi
· 1 kilogram třtinového cukru
· 2 citróny
· Hřebíček a skořici
· Je možno přidat i alkohol jako je rum či vodka nebo zase podle vaší chuti
Postup přípravy
1) Ovoce napřed umyjte, popřípadě překrájejte.
2) Poté vložte do pekáče, ve kterém budete čaj péct.
3) Přidejte cukr, naloupaný a překrájený citrón, podle své chuti přidejte skořici a hřebíček, popřípadě přilijte vámi zvolený alkohol, ale není to nutné.
4) Pekáč s připravenou ovocnou směsí vložte do předehřáté trouby na 200 – 220°.
5) Každému peče trouba jinak, takže kontrolujte směs pravidelně. Měla by být hotova za 45 minut, při občasném promíchání, ale záleží na typu trouby. Doba pečení může být kratší nebo naopak delší. Směs je hotová, když ovoce pustí svou šťávu.
6) Po upečení nenechte směs na čaj vychladnout, ale ještě horkou ji plňte do připravených, uzavíratelných sklenic.
7) Po utažení víček je otočte dnem vzhůru a nechte takto 5 minut stát.
8) Po 5 minutách sklenice obraťte.
Pokud se na přípravu pečeného čaje necítíte, je tu samozřejmě možnost ho koupit. Dá se sehnat skoro v každém obchodě s potravinami.
Tip na závěr!
Jestli jste zruční, můžete skleničky s pečeným čajem různě ozdobit stuhami, ozdobným ubrouskem přes víčko, nápisy a nálepkou s věnováním. Takže doma vyrobený pečený čaj může být milým dárkem, kterým obdarujete své blízké při nějaké slavnostní události (např.: svátek, narozeniny, atd.).